Pappa var finansvalp, mamma hade pudelpermanent och Sverige mådde oförskämt bra.
Den lille 80-talisten växte upp under en tid då barn fick börja ta plats – de curlades och lärde sig att få sin vilja igenom.
I dag beskrivs 80-talisterna ofta som tjafsiga, politiskt korrekta och till brädden fyllda av självförtroende.
Att tjäna pengar, värna om miljön och göra det man känner för, är självklart för den här generationen.
SÅ FORMADES 80-TALISTERNA
Curlade och arga individualister
Svart eller vitt.
Och absolut inget däremellan.
Den typiske 80-talisten beskrivs som militant, politiskt korrekt, bortskämd och individualistisk.
– Allt ska problematiseras, det ska gnällas och argumenteras, vilket gör den här generationen ganska tråkig, säger framtidsforskaren Peter Majanen, vd på Quattroporte.
Text: Åsa Passanisi
Enligt flera svenska och utländska generationsforskare är 80-talisternas beteende en konsekvens av att de curlades som små – och tidigt lärde sig att få sin vilja igenom.
Sverige mådde dessutom oförskämt bra och rankades som ett av världens bästa länder att bo i under 80-talisternas första levnadsår.
Kampen för jämlikhet hade resulterat i att barn fick uppleva närvarande fäder i högre utsträckning än tidigare generationer. Det blev också viktigare att lyssna på barns tankar och viljor. I stället för att vara en liten individ som fick finna sig i vad mamma och pappa bestämde gavs 80-talisten möjlighet att ifrågasätta sina föräldrar.
På dagis runt om i Sverige förbjöds krigslekar – socialrealismens tid var förbi och hänsyn skulle nu tas till barnens behov, inte de vuxnas.
I stället för att behöva plåga sig igenom skrämmande tv-program som ”Vilse i pannkakan” kunde 80-talistbarnen gotta sig i tecknad lyx, som Fragglarna och Smurfarna. Och när skolan kommunaliserades 1990 blev de den första generationen som fritt kunde välja skola utifrån intressen.
Men allt var naturligtvis inte guld och gröna skogar. När finanskrisen, chockräntorna och aids-mörkret svepte in över Sverige under 90-talet förändrades verkligheten. Men till skillnad från den anpassningsbara 70-talisten hade 80-talisten matats med ett helt annat självförtroende och red ur stormen genom att utveckla en driftighet och idérikedom som tidigare generationer inte varit i närheten av.
80-talisterna blev också den första generationen som nätverkade, diskuterade och marknadsförde sig – på nätet. En stor och viktig fråga för den här generationen är hur vi ska kunna rädda miljön.
Hälsa, veganism, ekologiskt, närodlat och second hand-shopping har sina storkonsumenter bland 80-talisterna.
Några ledord för 80-talisterna:
• Ifrågasätter auktoriteter
• Vill ha roligt på jobbet
• Nätverkare
• Individualister
KÄNDA 80-TALISTER
TV-PROGRAMMEN OCH FILMERNA
INTERVJU: 80-TALISTER
”Jag vågar göra det jag vill”
Att ifrågasätta är lika självklart som att egna intressen går först.
80-talisterna Elias Rådelius och Pernilla Näsfors vill inte ha villa-volvo-vovve-livet.
De vill förändra världen och rädda miljön.
– Vi tänker mer globalt än tidigare generationer, tror Pernilla.
Text: Åsa Passanisi Fotograf: Gustav Mårtensson
Medan Elias häller upp kaffe säger han att det finns en fråga han inte står ut med att höra.
Frågan lyder: ”Vad gör du om fem år?”
– Jag förstår inte alls vitsen med att tänka fem år framåt. Vad som helst kan ju hända. Och livet är ju här och nu.
Precis som många andra 80-talister tänker Elias mer i projektform. ”Just nu gäller det här. Sen får jag se vad jag vill göra.”
– Jag vet inte om det beror på att vår generation har föräldrar som föddes på 50-talet. Allt man fick höra under uppväxten var ”skaffa dig en utbildning, och ett jobb, så att du kan försörja en familj”. Jag är allergisk mot den typen av resonemang. Nu har jag två egna barn men har aldrig haft en fast anställning. Det går bra ändå, utan femårsplan.
Kompisen Pernilla Näsfors är utbildad civilingenjör men driver eget inom digital kommunikation – hon har bland annat jobbat för Sida och Världsbanken. Pernilla ser sig själv som en typisk 80-talist:
– Jag nätverkar, bryr mig om miljön och vill ha ett fritt yrkesliv. Jag vill kunna välja och påverka. Mardrömmen skulle vara att fastna på ett tråkigt jobb hela livet. Det finns ju så mycket man vill göra.
Att 80-talister skulle vara mer ifrågasättande än tidigare generationer, tror både Elias och Pernilla stämmer.
Att ha en röst och att använda den är självklart. Liksom att göra det man tycker är roligt.
– Jag har nog alltid varit sån. Jag minns inte att vi förde några djupare diskussioner hemma när jag var liten. Det var nog lite skyddad verkstad. Och det var kanske det som gjorde att jag vågade ifrågasätta, funderar Pernilla.
Elias håller med:
– Så var det hos mig också. Mina föräldrar ville nog visa upp en okomplicerad bild av tillvaron. Vi behövde inte lyssna på samtal om all världens problem, på så vis är jag nog ganska bortskämd.
Under 90-talets finanskris var 80-talisterna fortfarande barn och Elias enda minne från den tiden är att hans far- och morföräldrar sponsrade familjens årliga bilsemester, eftersom det blev knapert med pengar.
– I efterhand har jag förstått att det kanske var tufft då, säger Elias och fortsätter:
– Men mina föräldrar höll mig utanför sånt som var jobbigt, och det har nog format mig. Jag vågar säga vad jag tycker, jag vågar göra det jag vill, och eftersom jag själv aldrig har varit med om en ekonomisk kris, tänker jag att saker och ting ordnar sig. Jag har tillexempel aldrig pensionsparat eller ställt mig i bostadskö.
En av de absolut viktigaste frågorna för 80-talisterna är miljön. Att källsortera och äta hälsosamt är en självklarhet. Både Elias och Pernilla kallar sig flexi-veganer, vilket innebär att de sällan äter animaliska produkter, kött eller fisk. Pernilla minns att hennes intresse för miljöfrågor väcktes tidigt, i samband med 90-talets debatt om ozonskiktet.
– Ja, man skulle ju inte använda hårsprej eftersom det innehöll freon som kunde skada ozonskiktet. Jag kommer också ihåg att jag fick lära mig att odla potatis och göra egen hudkräm i skolan. Där någonstans tog det skruv, och sen dess har jag alltid tyckt att miljöfrågan varit viktig.
En annan sak som bägge tror är typiskt för 80-talister är att många väntar med att skaffa barn.
– Vi reser, pluggar och utvecklar oss själva i stället. Samtidigt tror jag att många ur vår generation mår psykiskt dåligt. Vi jämför oss med våra föräldrar som inte hade några problem med att få jobb eller bostad. Våra liv ser helt annorlunda ut, vi jobbar som konsulter och i projektform, vi har högre utbildning och en annan valfrihet, men samtidigt skapar det också ångest, tror Pernilla.
80-talister beskrivs ibland som nätnarcissister och Twitteridioter. Kanske något oförtjänt, men enligt forskningen är det den här generationen som kommunicerar allra mest på nätet. De instagrammar, bloggar, tycker och tänker, retar upp sig.
– Jag tänker lite på det här med ”What about”, någon hjälper EU-migranter och genast twittrar någon annan ”what about” syrierna. Det är lite typiskt 80-talister. Och lite tråkigt, säger Pernilla.
– Men nätet är bra också, vi lärde ju känna varandra så, skrattar Elias och berättar hur han och Pernilla hade registrerat snarlika domännamn och bestämde sig för att ses och ”prata om saken”.
Ur det växte vänskapen fram och i dag arbetar de tillsammans.
I projektform.
Med att göra det som 80-talister allra helst vill göra – påverka och förändra världen.
MATEN OCH PRYLARNA
MODET
SYNEN PÅ SEX
• Under 80-talet blev sex synonymt med död efter att modeskaparen Sighsten Herrgård gått ut i media och berättat att han hade AIDS.
• Ärkebiskopen Bertil Werkström föreslog att homosexuella skulle ”leva som vänner”, och svenska politiker oroades över att den dödliga smittan skulle spridas från riskgrupperna till övriga befolkningen.
• Socialstyrelsen gjorde en undersökning som visade att en relativt stor grupp bland de män som besökte bastuklubbar nyligen haft sex med en kvinna. Detta togs som ett bevis för att bastuklubbarna var ett hot för allmänheten, och i december 1986 antog Sveriges riksdag den så kallade bastuklubbslagen som förbjöd företag vars lokaler var anpassade för sexuella förbindelser.
• Även om tillfälliga sexuella förbindelser för kvinnor accepteras under 80-talet förespråkade både läkare, myndigheter och politiker en mer monogam sexualitet och vissa grupper ansåg till och med att en tillbakagång till traditionella normer var det enda tänkbara.
• Till skillnad från den fria sexualiteten som förespråkades under 60- och 70-talen kännetecknas synen på sex under 80-talet av återhållsamhet, moral och en rad nya lagar.
KÄNDISARNA
VANLIGASTE NAMNEN HOS DE FÖDDA 1985
Anna, Maria, Jenny, Linda, Malin, Johan, Fredrik, Daniel, Mattias, Mikael
SPORTSTJÄRNORNA
Sammanställning: Michael Wagner
SÅ VAR 80-TALET
Ny stil, nytt liv – och muren faller
Den 23 mars 1980 går svenskarna till vallokalen för att rösta om kärnkraften.
Linje 2 som går till val på ”successiv avveckling” vinner – till vänster- och miljösvenskarnas förtret.
Så inleds ett av historiens märkligaste decennier – där mode, popmusik och tekniska prylar förgyller människors vardag samtidigt som statsministern mördas och Berlinmuren faller.
Text: Åsa Passanisi
Till en början är det rörigt i Europa, strejk efter strejk utbryter i Polen och Storbritanniens nya premiärminister Margaret Thatcher ”Järnladyn” bråkar med gruvarbetare och arbetarrörelsen.
I Sverige märks det osäkra politiska läget när en sovjetisk u-båt styr upp på ett grund strax utanför flottbasen i Karlskrona.
Men i mitten av 80-talet händer något.
Reformvänlige Michail Gorbatjov väljs till ordförande för Sovjetunionens kommunistparti. En politisk avspänningsera börjar och kalla kriget tycks äntligen gå mot sitt slut.
Samtidigt börjar människor i väst få det bättre – efter en flera år lång lågkonjunktur.
Det är nu det ”Glada 80-talet” börjar, andra halvan av decenniet präglas av optimism och framtidstro.
Tekniska prylar som bakmaskinen, videon, freestylen och yuppienallen känns moderna och fräscha, och finns snart i varje svenskt hem.
Det bruna 70-talet är definitivt över. Under andra halvan av 80-talet klär vi oss också annorlunda. Pudelpermanent, axelvaddar och Levis 501:or blir hett. Vi är fria, vi lyssnar på Michael Jackson och vi skiter i politik.
Däremot vill det rika väst hjälpa jordens fattiga, och samlar in över 100 miljoner dollar till initiativet Live Aid, som skapades av musikern Bob Geldof, under svältkatastrofen i Etiopien. Liknade insamlingar pågår senare under resten av 80-talet.
Den 28 februari 1986 mördas Sveriges statsminister Olof Palme – och Sverige kastas in i kollektiv landssorg. Jakten på mördaren blir den mest omfattande i svensk historia och pågår än i dag.
Bara ett par månader senare exploderar en reaktor vid Kärnkraftverket i Tjernobyl i dåvarande Sovjetunionen. Ett moln med radioaktiva partiklar sprids över Europa.
Under slutet av 80-talet faller flera kommunistregimer i östeuropa. Rumäniens diktator Nicolae Ceaușescu och hans hustru Elena avrättas 1989 och samma år faller Berlinmuren.
Med en föraning om ett mer enat Europa växlar 80-talet snart över till 90-tal.
Men först dyker en gul, animerad gubbe för första gången upp i amerikansk tv. Homer Simpson.
Och Magnus Uggla sjunger ”Jag mår illa”.
Åttiotalet är över.
Niottiotalet kan börja.
LAYOUT: Linn Ogelid BILDRESEARCH: Bibbi Johansson