Ingen jul utan köttbullar och Kalle Anka tycker 60- och 70-talisterna. Född på 1940-talet? Då kanske du doppar i grytan och gillar mjuka, hemstickade julklappar.
Men hur vi firar har egentligen inte förändrats på många år.
– Oavsett när vi är födda handlar den här högtiden om kärnfamilj och traditioner, säger Jonas Engman, etnolog på Nordiska Museet.

Julafton 1960 bänkar sig barnen framför Kalle Anka och hans vänner för första gången. Mer än 50 år senare är programmet fortfarande ett av våra mest älskade, och minst lika populärt som Melodifestivalen.

Jonas Engman, etnolog. Jonas Engman, etnolog.

Men något är på väg att förändras.

För 90-talisterna och yngre känns konceptet märkligt: varför tittar mamma och pappa på tecknat när det finns Netflix?

Ungefär lika konstigt tycker 40-talisterna att det är när 80-talisterna köper luktfri plastgran och bjuder på veganskt julbord.

Julen är en högtid som idealiserar kärnfamiljen och den är oerhört koncentrerad till vårt närmaste nätverk.

Men i grunden har väldigt lite förändrats sedan efterkrigstiden. Varken samhällsförändringar, ekonomiska svängningar eller nya svenskar förmår rubba hur vi firar jul.

– Det handlar om nostalgi och trygghet, säger Jonas Engman.

Precis som för 100 år sedan firar vi helst bara med närmsta familjen.

– Julen är en högtid som idealiserar kärnfamiljen och den är oerhört koncentrerad till vårt närmaste nätverk. Även om det kommit många nya familjekonstellationer är julen sig lik. Det är mycket ovanligt att släppa in vänner i firandet, fortsätter Jonas Engman.

Nya jultrender – framöver
I en helt färsk undersökning som Hemköp genomfört svarade 19 procent av de tillfrågade ja på frågan om de kan tänka sig skippa det traditionella julbordet i utbyte mot ett julbord med enbart vegetarisk mat. Bland kvinnor var siffran högre, 26 procent.

Allt fler handlar sina julklappar på nätet, särskilt de unga.

Konsumenter i åldern 18-29 år planerar att köpa drygt 40 procent av sina julklappar på nätet. Den äldre generationen, 65-79 år, planerar att göra runt 10 procent av sina inköp online.

Förra året e-handlade svenskarna julklappar för 5 miljarder kronor enligt siffror från PostNord. I år förväntas den siffran att stiga med 24 procent till 6,2 miljarder.

Källa: http://www.svd.se/storsatsar-pa-e-handel-av-livsmedel

Det som ändå hänt över tid är att julen blivit mindre religiös. Under bondesamhället stod Jesu födelse i centrum för firandet och många som är födda under 1940-talet minns julottan som ett viktigt inslag. En ständig källa till debatt är konsumtionen – generation efter generation. I slutet av 1960-talet och början av 1970-talet krävde många köpstopp och valde att fira alternativt. Barnen matades med dåligt samvete och under 1970-talet saknade kalendrarna julstämning – i stället pryddes de av bilder på höghus och institutioner. År 1975 visades till exempel julkalendern: ”Långtradarchaufförens berättelse”, om en vuxen man som far runt på vägarna.

Nu är det 80- och 90-talister som anser att något måste göras för att dämpa köphysterin och göra julen till en högtid för alla. Men vad händer? Inte mycket. Julhandeln fortsätter att slå rekord efter rekord.

– Det är otroligt paradoxalt, och det är svårt att hitta ett vettigt svar på varför det blir så här. Tradition är helt enkelt en stark social kraft: Människor gör som det förväntas av dem. Vi äventyrar vår ekonomi och tappar kontrollen över vad vi äter. Sedan får vi spara och gå ner i vikt … detta trots att tongångar om frosseri och överkonsumtion har funnits länge, säger Jonas Engman.

Till och med barn – som annars har lätt att ta till sig allt nytt – är ofta stockkonservativa när det gäller julen, varför?

– För att vi vuxna konstruerar för dem hur det ska vara, att jultraditioner är något viktigt: ”Så här gjorde vi när jag var liten, och därför gör vi så här nu.

Vi lyssnar på transistorradio, går på julotta och får hemstickat i strumpan

”Jag brukar börja pynta i november”


40-TALISTEN
IRÉNE HOLMDAHL

LINKÖPING. En gran med färgade lampor välkomnar in i huset. Där inne lyser tända ljus, och tomtar och röda dukar ger en varm stämning.
40-talisten Iréne Holmdahl älskar julen – och traditionerna.
– Jag hade fina jular i barndomen, och har fortsatt att ge det till mina döttrar, säger hon.

Iréne Holmdahl är född 1941, en generation där jularna var starkt förknippade med familj och släkt, massor av hemlagad mat (för dem som hade råd) och otaliga bjudningar hos varandra under hela helgen.

– Gemenskapen var det viktigaste, och så tycker jag fortfarande.

Att bygga upp julstämning med pynt, bakning och matlagning är viktigt, tycker Iréne Holmdahl. "Julen är härlig, och jag har sparat mycket från barndomens jular", säger Iréne Holmdahl.

I dag för hon många traditioner vidare. Hon älskar att förbereda och pynta i villan där hon bor med maken Otto.

– Jag försöker hålla mig, men i november brukar jag börja som smått.

Iréne är uppväxt som enda barnet till adoptivföräldrar i Karlskoga. Hon minns sina barndoms jular med värme.

– De var väldigt bra, och ända sedan dess tycker jag att det är härligt med julen. Jag minns hur mamma stod i köket och bakade sju sorters kakor, gjorde egen korv och saltade skinka. Pappa fernissade alltid köksgolvet den 23:e. Dofterna är viktiga för stämningen.

– Det var en speciell känsla av att något speciellt skulle hända. Jag kommer ihåg kyla och snö, och en midnattsblå himmel. Jag trodde på tomten när jag var liten. Mamma brukade peka på en särskild sten intill en stig och säga att han bodde där.

Det här är Iréne
Namn: Iréne Holmdahl.
Ålder: 75 år.
Familj: Maken Otto, två döttrar, 50 och 54 år, två vuxna barnbarn.
Yrke: Pensionär efter att ha jobbat som undersköterska på kirurgavdelning.
Bostad: Villa i Linköping.

Julklapparna i föräldrahemmet var främst hemsytt och hemstickat. Vantar, mössor och strumpor, och extra eleganta kläder från en sybegåvad faster. Ibland en bok eller någon leksak. Men ett paket har en speciell plats i Irénes hjärta:

– Jag var tolv år när jag fick en fin ask med ansiktskräm, ansiktsvatten och sådant. Det kändes så lyxigt, och onödigt … Då blev jag väldigt glad.

Under 1940-talets jular spelade kristendomen en betydande roll i mångas firande. Så var det inte i Irénes släkt. Förutom på en punkt: Varje julafton gick familjen till kyrkan klockan 17. Det var ett måste. Bänkraderna var fullsatta, och Iréne minns hur de sjöng julpsalmer som ”Stilla natt”.

Här är Iréne vid jul som 18-åring. "Det finns inga bilder från när jag var riktigt liten eftersom vi inte hade kamera", berättar hon.

Redan när Iréne var 18 år träffade hon sin man Otto. Sju år senare var hon tvåbarnsmamma, hade börjat jobba inom vården, och familjen bodde i en trea i Linköping.

Någon alternativ jul har det aldrig varit tal om hos familjen, inte ens när vänstervindarna blåste som starkast i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet.

– Jag har försökt bevara jultraditionerna, och även skapa egna som jag fört vidare till mina döttrar. Som adoptivbarn kan man känna sig lite vingklippt – då blir det ännu viktigare med traditioner.

– En dotter bor i Schweiz, och när vi var där nyligen fick jag ta med två paket lutfisk till jul. En av dem sa för ett tag sedan att ”Julen ska vara som den alltid har varit”. Så de tycker också om traditionerna. Det är roligt.

Jag tycker om att göra egen julmat, att stå i köket, känna dofterna och lyssna på julmusik. Julbordet ska vara traditionellt tycker jag, och inte blandas upp med nytt.

På ett bord i vardagsrummet står tomtar som Irénes föräldrar hade på 1940-talet. De juliga plastbilderna på kylskåpet är också gamla, liksom porslinsfatet från Rörstrand med grishuvud på: Där hade skinkan sin plats. Just i dag ligger det kakor där, av speciella sorter som bakas till jul: korintkakor och slottsvalv efter mamma och pappas recept.

– Jag bakar alltid dubbla satser så att jag kan ge till döttrarna. Men det har inte alltid gått bra i köket. Första gången jag skulle koka skinka själv blev den alldeles överkokt, ja som … pulled pork, säger Iréne och skrattar.

– Jag tycker om att göra egen julmat, att stå i köket, känna dofterna och lyssna på julmusik. Julbordet ska vara traditionellt tycker jag, och inte blandas upp med nytt.

Eget vörtbröd och dopp i grytan är självklart, liksom hemgjorda köttbullar och revbensspjäll.

I din generation har det varit kvinnornas uppgift att sköta mat och hem vid jul, har du känt någon press av det?
– Nej, faktiskt inte. Jag har bara tyckt att det är roligt. Det enda svåra var innan man hade en rejäl frys, då kunde man inte förbereda något långt i förväg.

Är julklappar viktiga för dig?
– Nej, det är de inte. Just den delen tycker jag har håsats upp för mycket. Jag tycker att man ska vara tacksam för det man får, vare sig det är dyrt eller billigt.

Cecilia Gustavsson

Prylarna, samhället, trenderna – läs mer om 40-talisterna här.

SÅ VAR JULEN PÅ 1940-TALET

Filmen "Swing it magistern" med Alice Babs fick premiär till jul 1940 och blev en jättesuccé. Foto: Sandrew.

Filmen "Swing it magistern" med Alice Babs fick premiär till jul 1940 och blev en jättesuccé. Foto: Sandrew.

Så här går det också att transportera sin julgran. Året är 1943.

Så här går det också att transportera sin julgran. Året är 1943.

Kärnfamiljen stod i centrum för julen. Här roar sig några barn i Haparanda med pepparkaksbak 1948.

Kärnfamiljen stod i centrum för julen. Här roar sig några barn i Haparanda med pepparkaksbak 1948.

Meccano stod på önskelistan för många barn (läs: pojkar) på 1940-talet.

Meccano stod på önskelistan för många barn (läs: pojkar) på 1940-talet.

Den som hade råd kunde köpa en radioapparat för att roa familjen. Foto: Sven Braf.

Den som hade råd kunde köpa en radioapparat för att roa familjen. Foto: Sven Braf.

Tennsoldaten var en populär leksak, som på 1940-talet började tillverkas i andra material än metall. Foto: Anders Carlsson.

Tennsoldaten var en populär leksak, som på 1940-talet började tillverkas i andra material än metall. Foto: Anders Carlsson.

Efter andra världskriget upplever Sverige allt starkare ekonomi, och julen som den ser ut i dag börjar ta form. Allt fler människor – inte bara överklassen – får till exempel råd att köpa julklappar till varandra. Tidigare tillverkades de flesta klapparna hemma, som stickade vantar, mössor, tröjor och träleksaker.

I jultider på 1940-talet
1940: Den svenska filmen ”Swing it magistern” med Alice Babs i huvudrollen har premiär och bidrar till swingdansens storhetstid.

27 december 1945: Andra världskriget är slut. 28 nationer bildar Internationella valutafonden och Världsbanken.

1947: Filmen Mästerdetektiven Blomkvist efter Astrid Lindgrens bok har premiär.

Tomtebörsen på julmarknaden i Gamla stan i Stockholm anklagas för fiffel, men nekar berättar en artikel i Aftonbladet.

Nyhet i Aftonbladet: Fet mat dödar!

I nästan alla hem står det nu en elektrisk adventsljusstake, som uppfanns i Sverige 1934. Fem år senare, år 1939, såldes de första 2000 adventsljusstakarna för 13 kronor styck. Uppfinningen finns nu över stora delar av världen. Adventsstjärnan blir också allt mer populär.

Religionen spelar fortfarande en stor roll i firandet på 1940-talet. Att gå i julotta i kyrkan tidigt på juldagens morgon är för många en viktig tradition. Men det håller på att gå riktigt åt pipan, tycker pastor Sten Kahnlund i en insändare i Aftonbladet 1947: ”Har inte vårt sätt att fira jul kommit att lida av bric-a-brac-stilens överlastade okultur och meningslösa samlarvurm på skräp?” ”Det kliar av olust när man ser alla onödiga hekatomber av skräp som skall anskaffas”. Han pläderar för stilren enkelhet och mer fokus på kristna traditioner.

Populära julklappar
astrid lindgren, författare sverige, läser ur boken pippi långstrump
Hemsydda och hemstickade kläder, hemsnickrade leksaker, änglaspel (en riktig modernitet i slutet av årtiondet, det uppfanns 1948), radioapparat, Stieg Trenter-deckare, Pippi Långstrumpbok, badrumsvåg, tennsoldater, träjärnväg, korsett, hemmarock för damer, Meccano, docka i celluloid, skridskor, strumpbyxor i nylon, olika tillbehör för rökning, som etuier och pipställ.

Någon sorts julbord har funnits under lång tid, men julbordet som det ser ut i dag uppstår kring 1940, även om ransoneringarna under kriget gör julbordet spartanskt under decenniets första halva. Julskinkan kostar sedan fyra kronor kilot 1947, och lutfisken 1,30.

Biograferna fylls med julpremiärer, bland annat filmer med Charles Chaplin, Pippi Långstrump, Kronblom och ”Den siste Mohikanen”.

1940-talets julklappar är väldigt könsuppdelade: För damerna finns sådant som underklänningar, nattlinnen, puderdosor och handarbetsväskor. Männens julklappar är cigarettetui, rakmaskin, elektrisk halsduks- eller slipspress och pipställ.

De som inskaffat radioapparat kan lyssna på bland annat ”Väderlek” och Radiotjänsts Kammarmusikorkester på julafton.

Så såg det ut i tidningen

På 1940-talet jämför Aftonbladet priset på en kvinnas hela utstyrsel mellan olika år: "Julens flicka". 1947 kostar kläderna totalt 457,25 kronor, mot 282,50 kronor 1938.

På 1940-talet jämför Aftonbladet priset på en kvinnas hela utstyrsel mellan olika år: "Julens flicka". 1947 kostar kläderna totalt 457,25 kronor, mot 282,50 kronor 1938.

NK gör reklam för julklappar som "En musikalisk matsignal" och "Alla händiga pojkars dröm: En hyvelbänk".

NK gör reklam för julklappar som "En musikalisk matsignal" och "Alla händiga pojkars dröm: En hyvelbänk".

Goda skratt ska ges av 91:an Karlsson, Kalle Anka och Kromblom. Året är 1947.

Goda skratt ska ges av 91:an Karlsson, Kalle Anka och Kromblom. Året är 1947.

Åhlén och Holms varuhus annonserar för att lägga bland annat cigarettautomat och bäddjacka under granen.

Åhlén och Holms varuhus annonserar för att lägga bland annat cigarettautomat och bäddjacka under granen.

Lyxiga underkläder till damerna är en populär julklapp under senare delen av 1940-talet. "Lyx nattlinne" finns för 39,75 kronor.

Lyxiga underkläder till damerna är en populär julklapp under senare delen av 1940-talet. "Lyx nattlinne" finns för 39,75 kronor.

Under 1940-talet råder det ingen tvekan om vem i familljen som står för hushållsbestyren …

Under 1940-talet råder det ingen tvekan om vem i familljen som står för hushållsbestyren …

 

Kvinnorna står i köket, männen hugger gran och barnen åker bob i backen

”Man skulle hålla ihop och vara hel och ren”


50-TALISTERNA
EVA JOHNSSON OCH LENA EIDEVALL

LUND. Kvinnorna lagade mat, männen högg gran och i julklapp fick barnen hela vinterutrustningen och ett par böcker.
Så minns väninnorna Eva Johnsson och Lena Eidevall barndomens jular.
– Husmodersidealet var stort. Industrin gick på högvarv och det var viktigt att visa att man hade råd och att man var en familj, säger Lena.

Efter andra världskrigets slut – i mitten av 1940-talet – låg stora delar av Europa i ruiner, men Sverige hade klarat sig bra och under det nästkommande decenniet växte medelklassen kraftigt. Julen blev en allt viktigare familjehögtid – eftersom fler hade råd att fira.

Det här är Eva och Lena
Namn: Eva Johnsson och Lena Eidevall.
Födda: 1954.
Bor: I Lund.
Yrke: Lena är läkare och AT-läkarchef, Eva är socionom och universitetslektor.

– Jag minns att kärnfamiljen var jätteviktig när jag var liten. Man skulle hålla ihop. Man skulle vara hel och ren. Och det är förståeligt, vi 50-talister har ju föräldrar som genomlevt minst ett världskrig och vuxit upp i ”Fattigsverige”, fortsätter Lena Eidevall.

Jularna firades självklart med närmsta familjen. Att hugga och släpa hem gran var en typisk manssyssla och kvinnorna stod för all matlagning.

Eva Johnsson, som firade sina barndomsjular på landet, minns att det mesta var hemslaktat och att det ofta rådde rivalitet i köket mellan hennes mamma och farmor.

Lena med familj firar jul 1959.

– Husmodersidealet var viktigt och det blev en del diskussioner om hur maten skulle tillagas. En gång sa farmor till mamma att skinkan skulle kokas i stället för att baka den i ugnen. Det hela slutade med att skinkan exploderade och att mamma stod och grät rakt ner i kastrullen.

Förutom maten och julottan var förstås julklapparna dagens stora höjdpunkt.

– Oftast fick man det man behövde i klädväg, och möjligen ett par skridskor. Men jag kommer också ihåg att jag fick berlockarmband och en liten plåtspis som gick på metatabletter, säger Eva.

– Och jag fick ett litet skötbord med salva och bebispuder till min docka. Ett annat starkt minne är hur vi var klädda. Vi skulle se ut som miniatyrvuxna. Jag minns att jag åkte pulka i pepitarutig kappa med sammetskrage. Och att kvinnorna drog barnvagn i dräkt och hatt.

Jag gjorde julrevolt när jag var 15 och gick till ett ställe där man firade alternativ jul. Ett år bjöd jag hem en afrikansk hövdingson till mamma och pappa på julafton.

Under 1970-talet när 50-talisterna var tonåringar eller unga vuxna, svepte gröna vågen och hippierörelsen in över Sverige. Ungefär samtidigt började kvinnor på allvar att revoltera mot kärnfamiljs – och husmodersidealet. Det förändrade hur både Eva och Lena såg på julen:

– Jag blev vegetarian av politiska skäl, gick i demonstrationståg, firade jul med latinamerikaner i Rinkeby och i stället för julmusik minns jag att vi dansade till Beatles på julafton, skrattar Lena.

Eva vid julen på 1950-talet. Foto: Privat.

Eva fyller i:
– Jag gjorde julrevolt när jag var 15 och gick till ett ställe där man firade alternativ jul. Ett år bjöd jag hem en afrikansk hövdingson till mamma och pappa på julafton. Jag tror att jag tyckte synd om honom, han hade ingenstans att vara.

Men normprotesterna till trots stod både Eva och Lena några år senare och strök julgardiner, bakade julkakor och la in egen sill.

– Ja, det var ju på 1980-talet. Då var vi småbarnsföräldrar och julen blev plötsligt viktig igen. Jag och min dåvarande man firade med andra småbarnsfamiljer. Vi ordnade olika aktiviteter och lekar och alla hjälptes åt med maten, minns Lena, som tror att det blev viktigt för henne att hitta sitt eget sätt att fira jul när barnen kom.

©fotograf krister hansson malmö 20161123 lena och eva berättar om sin syn på julen, hur den firades under uppväxten  och  hur barndomens jular påverkat dem. till julspecial min generation?.  50-talisterna lena eidevall och eva johnsso ©fotograf krister hansson malmö 20161123 lena och eva berättar om sin syn på julen, hur den firades under uppväxten  och  hur barndomens jular påverkat dem. till julspecial min generation?.  50-talisterna lena eidevall och eva johnsso
"I stället för julmusik minns jag att vi dansade till Beatles på julafton", säger Lena och skrattar. Foto: Krister Hansson.

Ett decennium senare var både Lena och Eva skilda och barnen utflugna. Då fick julgardinerna vackert ligga kvar i källaren och att lägga in egen sill var det inte längre tal om. Julfirandet förändrades igen, berättar Lena:

– Då var ju inte julen så viktig längre, jag vet att jag tänkte ”det är nu jag ska resa till Indien eller göra något annat kul”. Men allt går som sagt i cykler. Nu har jag barnbarn och julen känns plötsligt rolig och jätteviktig igen.
Eva håller med:

– Ja, så är det ju. Livet förändras hela tiden. Och nya traditioner tillkommer. Jag och min nuvarande man träffar alla våra barn och barnbarn. Vi går på julkonsert på lillejulafton till förmån för Lunds hemlösa och på promenad runt i byn där vi bor med julmat och sånger på juldagen.

Åsa Passanisi

Prylarna, samhället, trenderna – Läs mer om 50-talisterna här.

SÅ VAR JULEN PÅ 1950-TALET

Tv-apparaten kom till Sverige under 1950-talet. Här är en av märket Dux, som säkert stod högst upp på mångas önskelista.

Tv-apparaten kom till Sverige under 1950-talet. Här är en av märket Dux, som säkert stod högst upp på mångas önskelista.

Folke Sundquist och Ulla Jacobsson år sina genombrott julen 1951 i Arne Mattssons "Hon dansade en sommar".

Folke Sundquist och Ulla Jacobsson år sina genombrott julen 1951 i Arne Mattssons "Hon dansade en sommar".

1952, lille Tomas slår in julkappar till mor och far.

1952, lille Tomas slår in julkappar till mor och far.

Julen 1952 häktas direktören Kurt Haijby, för utpressning mot kung Gustaf V, som han påstår sig ha haft en homosexuell relation med.

Julen 1952 häktas direktören Kurt Haijby, för utpressning mot kung Gustaf V, som han påstår sig ha haft en homosexuell relation med.

Året är 1955 och lille Carl Gustaf, Sveriges kronprins, spelar ishockeyspel med sin barnskötare Ingrid Björnberg "Nenne".

Året är 1955 och lille Carl Gustaf, Sveriges kronprins, spelar ishockeyspel med sin barnskötare Ingrid Björnberg "Nenne".

Slussen 1955, ett av decenniets snörikaste vintrar. I Stockholm föll omkring 50 centimeter snö.

Slussen 1955, ett av decenniets snörikaste vintrar. I Stockholm föll omkring 50 centimeter snö.

En kvinna lyssnar på årets nyhet 1955 - en rörlös transistorradio i västficksformat.

En kvinna lyssnar på årets nyhet 1955 - en rörlös transistorradio i västficksformat.

Transistorradio av märket Schaub, modell Kolibri, från 1956.

Transistorradio av märket Schaub, modell Kolibri, från 1956.

"Smultronstället", hade filmpremiär julen 1957 (manus & regi: Ingmar Bergman). Här syns Berit Andersson "Bibi" (som "Sara") och Per Sjöstrand, (som "Sigfrid Borg")

"Smultronstället", hade filmpremiär julen 1957 (manus & regi: Ingmar Bergman). Här syns Berit Andersson "Bibi" (som "Sara") och Per Sjöstrand, (som "Sigfrid Borg")

Bengt Feldreich, svensk radio- och TV-journalist, var Sveriges första tv-julvärd. Foto: Kurt Berggren.

Bengt Feldreich, svensk radio- och TV-journalist, var Sveriges första tv-julvärd. Foto: Kurt Berggren.

"Det är krut i Crescent". Annons för en av årtiondets nykomling Crescent Saxoped.

"Det är krut i Crescent". Annons för en av årtiondets nykomling Crescent Saxoped.

En liten flicka, Christina handlar glasassietter till sin mamma och mormor i julklapp.

En liten flicka, Christina handlar glasassietter till sin mamma och mormor i julklapp.

Stockholms Lucia Anita Björklund gör reklam för Siemens tv, december 1957.

Stockholms Lucia Anita Björklund gör reklam för Siemens tv, december 1957.

Idolbilder eller så kallade "filmisar" var populära samlarobjekt. Här med en av 1950-talets stora stjärnor, Brigitte Bardot.

Idolbilder eller så kallade "filmisar" var populära samlarobjekt. Här med en av 1950-talets stora stjärnor, Brigitte Bardot.

Annons för Marabous chokladaskar Aladdin och Fortuna 1957. Aladdin kom 1939 och Fortuna 1951.

Annons för Marabous chokladaskar Aladdin och Fortuna 1957. Aladdin kom 1939 och Fortuna 1951.

Julskyltningen i Stockholm 1958. Widforss sportaffär vid Hamngatan har placerat en hel ren i fönstret. Disponent Erik Karlsson inspekterar.

Julskyltningen i Stockholm 1958. Widforss sportaffär vid Hamngatan har placerat en hel ren i fönstret. Disponent Erik Karlsson inspekterar.

Julbord, 1958.

Julbord, 1958.

1958 stiger matpriserna kraftigt och julmaten blir dyrare än någonsin.

1958 stiger matpriserna kraftigt och julmaten blir dyrare än någonsin.

Ulf, 4 och Gustaf 6 år, tittar förundrat på julskyltningen, år 1959.

Ulf, 4 och Gustaf 6 år, tittar förundrat på julskyltningen, år 1959.

Julen 1959 har TV-serien Bröderna Cartwright ("Bonanza") har premiär i Sveriges Radio-TV.

Julen 1959 har TV-serien Bröderna Cartwright ("Bonanza") har premiär i Sveriges Radio-TV.

Svenskarna får det allt bättre under 1950-talet. Det är nu den stora folkhemstiden tar fart, industrin går på högvarv, kärnfamiljen idealiseras och barn får en mer framskjutande roll. Under julen märks det tydligt att svenskarna har fått det bättre än bara ett decennium tidigare – nu har majoriteten råd att fira ”riktig” jul med köpta julklappar, julgran och julmat.

I Aftonbladet från julafton 1957 går det bland annat att läsa: ”Äldre tiders enkla julseder håller helt på att plånas ut av den kommersialiserade julen”.

I jultider på 1950-talet
1951: Arne Mattssons film Hon dansade en sommar har premiär. Den blir en kassasuccé, en milstolpe i svensk film och mycket känd för sina nakenscener. Huvudrollsinnehavarna Ulla Jacobsson och Folke Sundquist får sina genombrott som filmskådespelare

1952: Kurt Haijby döms till åtta års straffarbete för utpressning mot det svenska hovet i samband med sin påstådda homosexuella förbindelse med Gustaf V.

1954: Barnserien Kalle Stropp, Grodan Boll och deras vänner med Thomas Funck börjar sändas i SR, och blir populär även bland vuxna med barnasinnet i behåll

1957: Ingmar Bergmans film Smultronstället har svensk premiär.

1959: Den amerikanska western-TV-serien Bröderna Cartwright (”Bonanza”) har bejublad premiär i Sveriges Radio-TV och blir en långkörare.

Under 1950-talet hör dopp i grytan, lutfisk, skinka och maltdrycken KUM till julbordets höjdpunkter. Granen pryds ofta med levande ljus och flaggor. I jul­skyltningen finns både rymdmän och sputnikar.

År 1957 börjar barnprogrammet Nicke Lilltroll sändas i radio. Nicke Lilltroll underhåller på julafton – tillsammans med program som: Julbön från Strängnäs kyrka, Lutfisk och paprika: på besök hos utlänningar i Sverige, Titta det snöar med Povel Ramel och Midnattsmässa.
Tv:n har ännu inte etablerats som svenskarnas främsta mediekanal. Först 1959 får Sverige sin första tv-julvärd, Bengt Feldreich, som sedan fortsätter att presentera julprogram för svenskarna fram till 1972 då Arne Weise tar över.

Populära julklappar
Filmisar, rockring, bordsishockeyspel, Fia med knuff, moped, tv-apparat, Tintin-böcker, boken Rasmus på luffen, Transistorradio, hockeyrör, Kobratelefon, konservöppnaren Röda Clara, Kitty-böcker, V-jumper, poplinklänning, Twist-gummiband, bob.

Inför julen 1957 tipsar Specialkonsum Aftonbladets läsare om bra och beständiga julklappar. I urvalet bland annat; elektrisk brödrost 14 kronor, ishockeyrör 52 kronor, flygande tefat 6,25 kronor, herryggsäck 52 kronor och trevlig mummakanna med tennlock 25 kronor. I samma tidning gör Stockholms Lucia Anita Björklund reklam för Siemens tv – som ger perfekt bild även vid dagsljus.

År 1958 inför handeln realisation under mellandagarna, men det ska dröja ytterligare några år innan begreppet Mellandagsrea införs som en återkommande tradition dagarna efter jul. Samma år är julmaten dyrare än någonsin, både rullader, sylta, leverpastej och julkorv har ökat kraftigt i pris och under decenniets sista jular måste många dra ner på kostnaderna kring jul.

Sveriges Radios radiokalendrar

1957 Barnens adventskalender
1958 Julbestyr på en bondgård
1959 I trollskogen

Julvädret

1953 var snöfattig med plustemperaturer i stora delar av landet. Till och med Haparanda hade plus två grader på julafton.
1955 var julen tvärtom snörik med upp emot 50 centimeter snö i Göteborg, Växjö, Linköping, Karlstad och Stockholm.

Kalle Anka kommer till Sverige och mellandagsrea blir ett begrepp

”Allt skulle vara nedtonat och väldigt praktiskt”


60-TALISTEN
ANNA ZETHRAEUS

STOCKHOLM. Under granen låg: Lovikkavantar, böcker om ”hur svårt livet är” – och en korvskärbräda.
60-talisten Anna Zethraeus minns sin proggiga uppväxt och julklapparna från helvetet.
– Inget skulle vara lätt eller roligt. Det är kanske det som gör att jag inte bryr mig om julen. Jag åker helst bort, om jag får välja.

Anna Zethraeus är född i skarven mellan 1960- och 1970-talet. För henne är den tidiga uppväxten förknippad med ett förvånat ”jaha, det var det”. Hon minns att barn skulle stå tillbaka för vuxnas ”hitta-sig-själv” process, äta barkbröd med norskt messmör och åka på tråkiga kanotläger.

– Sjuttiotalet stod för en helt annan typ av familjeliv än i dag. När jag var 9 år gick jag runt i palestinasjal, näbbstövlar och kvinnokampsmärket runt halsen utan att förstå vad det stod för.

Det här är Anna
Namn: Anna Zethraeus.
Yrke: Journalist.
Född: 1969.
Bor: I Stockholm.
Familj: Tre barn, 17, 14 och 9 år.

Politik, frigörelse och kulturupplevelser var viktiga inslag i de vuxnas liv, konsumtion fulare än fulast. Och i kläm kom barn, som inte förstod.

– Julafton var inget undantag. Allt skulle vara nedtonat och väldigt praktiskt. När jag var åtta fick jag en korvskärbräda som pappa fått i julklapp från sitt jobb. Kanske roligt nu efteråt, men då vet jag att jag tänkte ”fast jag har ju önskat mig ett frisyrhuvud”.

Att julpyssla eller baka lussekatter fanns inte på kartan: Mammorna hade gjort kvinnorevolt och skulle inte stå i köket och papporna var inte intresserade.

Maten var inget överdådigt, förutom morfars goda Janson åt vi rotfruktspaté, gravad lax och någon sillbit.

– Jag minns att vi rimmade tillsammans, annars kan inte komma ihåg att vi hade några starka familjetraditioner. Maten var inget överdådigt, förutom morfars goda Janson åt vi rotfruktspaté, gravad lax och någon sillbit.

Under luciafirandet 1974 är Anna (till vänster) fem år. Hon fyller år samma dag. Till höger står Annas syster Frida, 5 1/2 år äldre, 60-talist hon med!

Eftersom pyntet uteblev, så när som på en anspråkslös, inte helt komplett krubba, som allra pliktskyldigast åkte fram varje jul – har Anna i vuxen ålder aldrig känt för julgardiner eller pråligt pyntande. Men firade ändå ”riktig” jul under flera år för sina barn skull.

– Men efter min separation från barnens pappa, för fem år sedan, har jag skippat både gran, kransar och elljusstake. Mina barn är alltid hos sin pappa på julafton och jag har dem på nyår och andra familjehelger. Jag och barnen bestämmer tillsammans hur vi vill ha det med julfirandet just det här året. Vi skapar våra egna traditioner och gör det vi känner för.

foto : ola axman : genrationsjul, 60-tal.isten anna zethraeus, till min generation julspecial. foto : ola axman : genrationsjul, 60-tal.isten anna zethraeus, till min generation julspecial.
Julen är nog mer för trygghets-lovers som älskar att allt är som det alltid har varit. För mig är det bara skönt att få göra nytt och att hitta egna sätt och egna traditioner, om jag skulle vilja", säger Anna.

Anna tror att andra som är födda under senare delen av 1960-talet och i början av 1970-talet kan känna igen sig i hennes beskrivning av hur saker och ting bara skulle genomlidas under barndomen. Fördelen menar hon är att hennes generation kanske känner sig friare än andra.

– Vår generation är absolut inte curlad. Att ta för sig eller stå upp för sig själv var fult. Man fick klara sig mycket själv. Och det gör att jag i dag inte alls känner mig bunden till att saker och ting måste vara på ett visst sätt. Julen är nog mer för trygghets-lovers som älskar att allt är som det alltid har varit. För mig är det bara skönt att få göra nytt och att hitta egna sätt och egna traditioner, om jag skulle vilja.

Åsa Passanisi

Prylarna, samhället, trenderna – läs mer om 60-talisterna här.

SÅ VAR JULEN PÅ 1960-TALET

Adventskalender 1964: "Sagoskogen" med Elisabeth Åberg i rollen som Lill-Stina.

Adventskalender 1964: "Sagoskogen" med Elisabeth Åberg i rollen som Lill-Stina.

Föreningen "Alternativ jul" protesterade mot kommersialiseringen av julen och ordnade andra aktiviteter i stället.  Foto: TOMMY MARDELL

Föreningen "Alternativ jul" protesterade mot kommersialiseringen av julen och ordnade andra aktiviteter i stället. Foto: TOMMY MARDELL

Rullbandspelare var en populär julklapp.

Rullbandspelare var en populär julklapp.

Barbiedockor blev populära julklappar på 1960-talet.

Barbiedockor blev populära julklappar på 1960-talet.

I slutet av 1960-talet började porrfilmerna dyka upp som julpremiärer på biograferna.

I slutet av 1960-talet började porrfilmerna dyka upp som julpremiärer på biograferna.

På julbordet på 1960-talet: Julskinka så klart, och så lutfisk, apelsiner, svintunga, fläskrullad och mycket annat.

På julbordet på 1960-talet: Julskinka så klart, och så lutfisk, apelsiner, svintunga, fläskrullad och mycket annat.

I december 1967 blev det bråk mellan polisen och demonstranter som krävde att USA skulle ut ur Vietnam. Foto: ROLF OLSON

I december 1967 blev det bråk mellan polisen och demonstranter som krävde att USA skulle ut ur Vietnam. Foto: ROLF OLSON

Dockskåp var en populär julkapp under 1960-talet. Foto: Mats Fogeman.

Dockskåp var en populär julkapp under 1960-talet. Foto: Mats Fogeman.

Adventskalender 1969: "Herkules Jonssons storverk", med bland annat Tage Danielsson. Foto: ROLF PETTERSSON

Adventskalender 1969: "Herkules Jonssons storverk", med bland annat Tage Danielsson. Foto: ROLF PETTERSSON

Adventskalendern 1963 hette "Den tänkande brevbäraren", med Sören Alm.

Adventskalendern 1963 hette "Den tänkande brevbäraren", med Sören Alm.

Det råder rymdfeber under 60-talet, även före månlandningen. Det märktes även i julhandeln 1962. Här ett varuhus i Farsta.

Det råder rymdfeber under 60-talet, även före månlandningen. Det märktes även i julhandeln 1962. Här ett varuhus i Farsta.

1960 börjar SVT sända Kalle Anka på julafton – då var klockslaget dock 16.10 istället för det nu traditionella 15.

1960 börjar SVT sända Kalle Anka på julafton – då var klockslaget dock 16.10 istället för det nu traditionella 15.

Restaurang Östergök var först i Sverige med pizza – dagen innan julafton 1968.

Restaurang Östergök var först i Sverige med pizza – dagen innan julafton 1968.

Adventskalender 1965: Pekka Langer hade huvudrollen i "Farbror Pekkas handelsbod". Foto: Bertil Olofsson.

Adventskalender 1965: Pekka Langer hade huvudrollen i "Farbror Pekkas handelsbod". Foto: Bertil Olofsson.

Adventskalender 1968: "Klart spår till Tomteboda", med bland andra Inga Gill.

Adventskalender 1968: "Klart spår till Tomteboda", med bland andra Inga Gill.

Lekfull julskyltning var en stor sak även för vuxna. Meeths i Stockholm 1962. Foto: Åke Malmström.

Lekfull julskyltning var en stor sak även för vuxna. Meeths i Stockholm 1962. Foto: Åke Malmström.

Priskrig i Lycksele 1965. Monica Berg handlade famnen full av julklappar.

Priskrig i Lycksele 1965. Monica Berg handlade famnen full av julklappar.

Medelklassen i Sverige växer explosionsartat, och allt fler får råd att lägga mer pengar på julen. Religionen, med Jesus i centrum, blir allt mindre viktig.

I centrum på julbordet finns julskinka, dopp i grytan, olika slags korvar och syltor. 1967 tipsar Aftonbladet om ”Hur mycket ni bör äta av julmaten” – 1200 kalorier kan man unna sig. Tidningen har räknat ut att svenskarna äter fem-sex gånger mer än normalt just på julafton.

I jultider på 1960-talet
1961: Moderna museet i Stockholm köper Constain Brancusius verk ”Den nyfödde”, som liknar ett ägg, för 181 000 SEK, vilket utlöser häftig debatt.

1963: Statens biografbyrå totalförbjuder Vilgot Sjömans film ”491”, Filmen anses strida mot strafflagen om ”tukt- och sedlighetssårande framställning.

1965: Hasse & Tages film Att angöra en brygga har premiär

1967: Efter ett Vietnammöte i Folkets hus i Stockholm drabbar tusentalet demonstranter samman med 150 poliser. Bråk uppstår i Stockholm och Göteborg.
En ny utredning visar att fastighetsägare och företagare mellan 60 och 64 år. Minst av alla röstar kvinnor i 20-årsåldern med husligt arbete.
FNL-demonstranter och polis drabbar samman och Jan Myrdal arresteras.

1968: 23 december – Bengt Wedholm öppnar Sveriges första pizzeria på sin restaurang Östergök i Stockholm.
24 december – Elever på Konstfack i Stockholm inbjuder hemlösa att fira alternativ jul på skolan [1] under parollen ”Stoppa julterrorn”. Även kristna ”Ny jul” firas. 200 hemlösa män bjuds in, och liknande arrangemang finns i bland annat Göteborg.

En mycket seglivad tradition startar 1960: ”Kalle Anka och hans vänner önska God jul” börjar sändas i Sveriges Television varje julafton. Kl 15 bänkar sig en stor del av svenska folket framför tv:n. Bengt Feldreich är julvärd varje år till och med 1971.

Jul-tv-tablåerna växer. 1967 slår SVT till med 17-timmars jultablå med bland annat serien ”Kullamannen” och artister som Wenche Myhre och komikern Rolf Bengtson. TV-tomte är Lennart Hyland, och Astrid Lindgren är sagotant. I Sveriges Radio har ”Dans kring granen” blivit en tradition.

1960 samsänder också radio och tv adventskalendern för första gången. (Radion har haft en egen kalender sedan 1957) I tv:s kalender öppnade Titteliture (Viktoria Kahn) varje morgon utom onsdag en lucka i tv:s adventshus. Radiokalendern med Titteliture bjöd på sång, rim, dockteater och sagor.

1962 lanseras begreppet ”Mellandagsrea” i Dagens Nyheter, även om en del affärer börjat sänka sina priser på varor efter julhelgen tidigare.

Populära julklappar
Dockskåp, Monopol lanseras som ”hela familjens spel”, Barbie, rakapparat, radio, pussel, Lego, pärlplatta, Etch a Sketch – ”magisk” ritplatta som kom 1960, rullbandspelare, trampbil, torkhuv som blåser håret, byggsats, Kinaschack, pojkdocka, Televinken-LP, mössa med bollar.

1967 slår julhandeln alla rekord. Kapp-Ahl har till exempel sålt för 813 000 kronor i hela landet, och Pub med Konsum för drygt 1,7 miljoner. En av de allra mest sålda julklapparna är rakapparaten, och de största företagen bråkar om falska annonser och om vilket test som är korrekt.

I slutet av 1960-talet blåser vänstervindar över västvärlden, och även julen börjar ifrågasättas. Framför allt köphysterin. Organisationen ”Alternativ jul” bildas och demonstrerar mot de kommersiella krafterna och tycker att vi ska ge pengarna till fattiga länder i stället. Slagorden är ”Vägra julklappar” och ”Friställ tomten”.

I slutet av 1960-talet märks den sexuella revolutionen när det gäller julpremiärer på bio. Aftonbladet skriver: ”Julpremiärerna kom med en ny porrvåg i svensk film”. Bland filmerna som nämns är ”Nyfiken-gul” och ”Bränt barn”.

Julkalendrar i TV

1960 är det premiär för julkalendern i SVT, och de börjar samsändas ihop med Sveriges Radio.
1960 Titteliture
1961 Julbåten Juliana
1962 Tomtefamiljen i Storskogen
1963 Den tänkande brevbäraren
1964 Lill-Stina på reportage i Storskogen
1965 Farbror Pekkas handelsbod (Diversehandeln)
1966 En småstad vid seklets början
1967 Teskedsgumman
1968 Klart spår till Tomteboda
1969 Hercules Jonssons storverk

Vi äter halvfabrikat, stöper ljus och firar alternativ jul

”Jag tycker inte om alla förväntningar som finns”


70-TALISTEN
ANNA STENBERG

VAGNHÄRAD. Måsten och stress ska bort. 70-talisten Anna Stenberg väljer ut godbitarna i julfirandet.
– Jag vill ha det lugnt och mysigt, och är helt emot alla prestationskrav. Ett år åt vi tacos i stället för julmat.

Jularna för Anna Stenberg, 44, har sett väldigt olika ut under de senaste åren. Eftersom hon är undersköterska på ett äldreboende jobbar hon på julafton ibland. Då är döttrarna, 12 och 14 år, hos sin pappa.

I stället har hon och barnen firat något annat datum i december, exakt vilken dag är inte så noga.

– Mamma säger att traditioner är till för att brytas. Jag är nog mer traditionell av mig, förklarar dottern Elsa, 12 år. Jag tittar till exempel inte så mycket på Kalle Anka, men vill ändå att det ska vara på.

Det här är Anna
Namn: Anna Stenberg.
Ålder: 44 år.
Yrke: Undersköterska på ett äldreboende.
Familj: Döttrarna Elsa, 12 och Saga, 14.
Bostad: Radhus i Vagnhärad.

Enligt forskning om olika generationer är 70-talisterna ett sönderstressat släkte, plikttrogna personer som vill hinna allt och försöker anpassa sig.
Men där vill Anna absolut inte hamna. Tvärtom. För henne och döttrarna är målet med julafton en mysig och avslappnad stämning, utan hets och krav.

– Jag har en hatkärlek till julen, säger Anna. Jag har jobbat inom psykiatrin och sett hur mycket ångest den helgen kan föra med sig. Jag tycker inte om alla förväntningar som finns, stressen för att allt ska bli perfekt. Så mår folk dåligt i stället …

Tror du att julfirandet kommer att förändras framöver?
– Ja, det gör jag. Det blir nog mer flexibelt, med färre krav. Samhället förändras, till exempel är inte alla lediga, och det finns olika sorters familjer. Dessutom tror jag att julklapparna kommer att tappa i betydelse, många ger nog hellre pengar till organisationer.

Annas barndomsjular i Dalarna var mycket traditionella. Här träffar hon tomten ihop med sin bror. Foto: Privat.

Anna och hennes bror växte upp med sin mamma, som jobbade som städerska och senare inom vården. Därför arbetade även hon vissa julaftnar. Men på typiskt 40-talistvis ordnade hon firandet traditionellt: Jullunch klockan 13, Kalle Anka klockan 15, därefter julklappar. Likadant varje år.

Som liten tyckte Anna om det, men nu minns hon också alla måsten.

– Mamma stod i köket och stressade med maten hela förmiddagen. Där har jag blivit tvärtom. Varken jag eller barnen är jätteförtjusta i den maten, det är helt onödigt att göra sådant som ändå kastas. Och jag vill inte passa någon tid alls på julen.

Anna har helt enkelt behållit det hon uppskattar. Resten struntar hon blankt i.

– Julen är ju ganska mysig också … Jag gör det jag tycker om helt enkelt.

Dit hör pepparkakshus – en imponerande samling är redan fixad och står på ett litet bord i vardagsrummet. Och hon bjuder på sockerkaka med saffran intill små prydnadstomtar och en lysande adventsstjärna i köket. Just att börja pynta ganska tidigt gillar både hon och döttrarna.

foto : chjoha : anna stenberg, 44, till julspeciel/artikelserie om generationer. annas dotter elsa fors deltar också i intervjun. foto : chjoha : anna stenberg, 44, till julspeciel/artikelserie om generationer. annas dotter elsa fors deltar också i intervjun.
Det är den mysiga stämningen som är viktigast för Anna och hennes döttrar, här med Elsa. Julklappar är ingen stor grej för dem. "Man ska inte jämföra med andra eller önska för dyra saker", säger Elsa, 12 år. Foto: Christian Johansson.

Elsa, hur tycker du att en jul ska vara?
– Jag gillar att vara hos mormor i Dalarna till exempel. Med strumpa på morgonen, potatis och köttbullar till jullunch, Kalle Anka, paket och sedan se någon mysig julfilm på kvällen. Man ska vara med familjen, och visa att man uppskattar varandra.

Anna, vad gör du på julafton de år du inte har barnen?
– Om jag inte jobbar så slappar jag och kollar på film, säger hon och skrattar. Men förra året var jag hos en kollega och hennes familj, de är extremt välkomnande. Så det var jättetrevligt. Det går att göra på lite olika sätt.

Cecilia Gustavsson

Prylarna, samhället och trenderna – läs mer om 70-talisterna här.

SÅ VAR JULEN PÅ 1970-TALET

Ann-Louise Hanson, sångare, klär granen med sina tvillingar Jenni och Jessica, samt maken Bruno Glenmark och mormor Anna Hanson i slutet av december 1970. Foto: Peter Knopp.

Ann-Louise Hanson, sångare, klär granen med sina tvillingar Jenni och Jessica, samt maken Bruno Glenmark och mormor Anna Hanson i slutet av december 1970. Foto: Peter Knopp.

En kvinna visar slalomutrustning inför julen 1970.

En kvinna visar slalomutrustning inför julen 1970.

I Regnbågslandet, julkalendern 1970. Ann-Charlott Strandberg, spelade flickan Nanna.  Foto: Tommy Mardell.

I Regnbågslandet, julkalendern 1970. Ann-Charlott Strandberg, spelade flickan Nanna. Foto: Tommy Mardell.

Regnbågslandet, julkalender från 1970. Foto: SVT.

Regnbågslandet, julkalender från 1970. Foto: SVT.

"Barnen i Höjden", Julkalendern 1972. Foto: Peter Knopp.

"Barnen i Höjden", Julkalendern 1972. Foto: Peter Knopp.

År 1975 började SVT sända Tage Danielssons animerade kortfilm Karl-Bertil Jonssons julafton.

År 1975 började SVT sända Tage Danielssons animerade kortfilm Karl-Bertil Jonssons julafton.

Den japanska figuren Monchhichi lanserades 1974 och blev en riktig storsäljare. Foto: Ulf Höjer

Den japanska figuren Monchhichi lanserades 1974 och blev en riktig storsäljare. Foto: Ulf Höjer

Tajta utsvängda jeans från Puss & Kram toppade många tonåringars önskelista. Foto: Stig-Göran Nilsson.

Tajta utsvängda jeans från Puss & Kram toppade många tonåringars önskelista. Foto: Stig-Göran Nilsson.

Ingemar Stenmark vinner sin första världscupseger i Madonna di CAmpiglio, Italien, den 17 december 1974.

Ingemar Stenmark vinner sin första världscupseger i Madonna di CAmpiglio, Italien, den 17 december 1974.

Julkalendern 1974. "Rulle på Rullseröd"  Foto: Hasse Carlbaum.

Julkalendern 1974. "Rulle på Rullseröd" Foto: Hasse Carlbaum.

Julkalendern 1975. "Långtradarchaufförens berättelse" med Beppe Wolgers.  Foto: Kenneth Thorén

Julkalendern 1975. "Långtradarchaufförens berättelse" med Beppe Wolgers. Foto: Kenneth Thorén

Julkalendern 1978. "Julius Julskötare". Björn Skifs, skådespelare, sångare Sverige, i rollen som nitisk bankkamrer. Foto: Hasse Sundberg.

Julkalendern 1978. "Julius Julskötare". Björn Skifs, skådespelare, sångare Sverige, i rollen som nitisk bankkamrer. Foto: Hasse Sundberg.

Vimmel. Premiär på filmen "ABBA The Movie". Foto: Andy Loor.

Vimmel. Premiär på filmen "ABBA The Movie". Foto: Andy Loor.

Familj som lägger pussel 1978.

Familj som lägger pussel 1978.

"Mumindalen" – tv-serie och även adventskalender/julkalender 1973. Foto: Pea Björklund.

"Mumindalen" – tv-serie och även adventskalender/julkalender 1973. Foto: Pea Björklund.

Kassettbandspelare – denna från Philips – var en populär julklapp på 1970-talet. Foto: Aftonbladet.

Kassettbandspelare – denna från Philips – var en populär julklapp på 1970-talet. Foto: Aftonbladet.

Janssons frestelse blev allt vanligare på julbordet  Foto: Thomas Johansson.

Janssons frestelse blev allt vanligare på julbordet Foto: Thomas Johansson.

LP-skivor med ABBA – populära julklappar.

LP-skivor med ABBA – populära julklappar.

Anna-Britt Agnsäter med "Vår kokbok", som blev en storsäljare under 1970-talet.

Anna-Britt Agnsäter med "Vår kokbok", som blev en storsäljare under 1970-talet.

I jultider på 1970-talet
Den 23 december 1972 fördömer Sveriges statsminister Olof Palme USA:s upptrappade flygbombningar av civila mål i Nordvietnam, vilket skakar de redan kärva svensk-amerikanska relationerna. Olof Palme jämför bombningarna med diverse politiska våldsdåd i historien, och USA bryter de diplomatiska förhållandena med Sverige.

17 december, 1974 tar Ingemar Stenmark sin första världscupseger i specialslalom i Madonna di Campiglio i Italien.

26 december 1977 har Abba the movie premiär på biograf China i Stockholm, biografen byggs om för 100 000 kronor inför premiären. Samma jul pågår ett priskrig om Abbas senaste LP-skiva, som säljs för allt mellan 25 och 40 kronor.

Under 1970-talets början har hippie-rörelsen på allvar etablerat sig i Sverige och många motsätter sig gamla konservativa jultraditioner. Att fira alternativ jul blir trendigt liksom färdiglagat på julbordet eftersom kvinnor inte längre vill stå i köket hela julafton. Man gör eget omslagspapper, stöper ljus och batik är populärt. Julen ska vara mysig, romantisk och till för alla.Köttbullar har länge tillhört den svenska husmanskosten men blir nu allt vanligare på julbordet, liksom Janssons frestelse. Tidigare har många svenskar ätit jullunch (dopp i grytan och skinka) samt julmiddag (lutfisk och risgrynsgröt), men under 1970-talet börjar man i stället servera en enda måltid – julsmörgåsbordet.

1972 blir Arne Weise julvärd för Disney, som sänds klockan 15 varje julafton och 1975 utökas tv-tablån med Tage Danielssons animerade kortfilm Karl-Bertil Jonssons julafton. Båda programmen blir viktiga julaftonstraditioner som än i dag hör till julens höjdpunkt för många 1960- och 1970-talister.

Populära julklappar:
Monchhichi, receptkartotek, Vår kokbok, V-jeans, Abba-Lp, mini-skidor, kassettbandspelare, brädspel, slalomskidor, pussel, radiostyrd bil, Årsboken När? Var? Hur?, rakapparat, Hugin köksmaskin.

Eftersom 1970-talet handlar mycket om socialrealism saknar julkalendrarna helt julmotiv under större delen av decenniet. I stället pryds de med bilder på höghus, fabriker och institutioner. Pedagogiken och vardagsrealismen dominerar i väntan på klapparna. 1977 krisar handeln och julrean påbörjas för första gången innan jul under parollen: Sparjul.

Samma år har ABBA the movie premiär på annandagen. Biograf China byggs om för ändamålet, för 100 000 kronor.

Julvädret

1970 hade Sverige en typisk och minnesvärd grön jul med barmark i Götaland, praktiskt taget hela Svealand och i en stor del av Norrland.
1977 var det också en riktigt mild julafton i Götaland då Simrishamn på förmiddagen uppmätte 13,7°C – svenskt värmerekord för december.

Julkalendrar

1970 Regnbågslandet
1971 Broster Broster!
1972 Barnen i höjden
1973 I Mumindalen
1974 Rulle på Rullseröd
1975 Långtradarchaufförens berättelse
1976 Teskedsgumman
1977 Fem myror är fler än fyra elefanter
1978 Julius Julskötare (Kalenderhuset)
1979 Trolltider

Vi köper plastgran, lyssnar på Band aid och ser solbrända ut

”Det viktiga är gemenskapen, inte kärnfamiljen”


80-TALISTEN
ANNA HARALDSSON

Anna Haraldsson, 27, har sagt hej då till traditionellt firande med familj och släkt.
I stället jobbar hon på Stadsmissionen på julafton för fjärde året i rad.
– För mig är jul gemenskap, inte att köpa en massa dyra julklappar.

Anna Haraldsson är född 1989 – en 80-talist som liksom många generationskamrater är uppväxt med skilda föräldrar och med känslan av att kunna gå sin egen väg och forma sitt eget liv.

Annas jultradition har blivit att jobba på Stadsmissionens verksamhet Unga Station i Stockholm. Den riktar sig till unga upp till 20 år och deras nätverk – inte nödvändigtvis kärnfamiljen. På julafton är hundra personer välkomna att fira jul med att klä granen och äta jullunch, med tomte och julklappsutdelning. Efter det brukar hon träffa vänner.

För även om 80-talisterna anses vara curlade och egotrippade, så visar forskning att många problematiserar samhället, är ”politiskt korrekta” och vill rädda både miljön och andra människor.

foto : chjoha : foto : chjoha :
"Det går att fira jul i andra konstellationer än just i kärnfamilj", säger Anna Haraldsson, 27, som jobbar på Stadsmissionens Unga Station på julafton, för fjärde året i rad. Foto: Christian Johansson.

– Många av dem som kommer på julafton är på aktiviteter hos oss varje vecka, så jag känner dem. Det är inte som att fira jul med främlingar, säger Anna.

De är barn och unga med familjer eller andra närstående som har det kämpigt på olika sätt. En del är utan en trygg bostad, andra har svåra ekonomiska problem. Det märks allt fler som är mitt i en asylprocess.

Gästerna från andra länder har påverkat något av det mest traditionstyngda av allt: Julbordet.

– Vi serverar inte fläskkött, men har lagt till sådant som kycklingspett och couscous-sallader.

”Mellan 20 och 30 är det många som gör precis vad de vill, gärna i korta perioder. De byter jobb och bostad ofta och lever ett ganska rotlöst liv. Men när folk börjar få barn, då undrar jag …”

Anna tycker att vi bygger upp alldeles för många krav kring jul:
– I skolan målas det upp en bild av hur julen ska vara, att det är en väldigt speciell helg. Att den ska firas med kärnfamiljen och att det måste köpas massor av julklappar, till exempel. Men alla har inte möjlighet att ge sina barn det. Det blir påtagligt hur mycket det kostar att fira den här kapitalistiska julen vi har i Sverige, även för dem som kommer från kulturer som egentligen inte firar jul som vi.

– Det viktiga är gemenskapen, inte kärnfamiljen. Jag gillar att fira i olika konstellationer.

Annas barndoms jular var traditionella, men firades i två olika hem. Ofta var hon hos en förälder på julafton, och hos den andre på juldagen. Som tonåring började hon fira med kompisar, efter jullunchen med någon förälder.

– Mina föräldrar skildes när jag var två-tre år, så min bild av kärnfamiljen är att det fanns en, bara inte under samma tak. Nu finns inte mamma längre, och pappa har flyttat till Portugal. Och jag har inga syskon. Så förra julen var många kompisar väldigt oroliga för att jag skulle sitta ensam, jag fick massor av inbjudningar. Det är något särskilt med julafton som är svårt att inte dras med i, att det inte går att vara ensam då.

– Och första gången jag skulle jobba på julafton reagerade min familj och tyckte att det var lite konstigt.

Det här är Unga station
Unga Station inom Stadsmissionen är en mötesplats för barn och unga och deras nätverk, som erbjuder samtalsstöd, kollo med mera.

Vill du vara med och bidra till Stockholms Stadsmissions verksamhet, använd Plusgiro: 90 03 51-8 eller Bankgiro: 900-3518.

Kan du sakna stora familj- och släktjular?
– Nej, det är mysigt att fira med vänner också. De är väldigt viktiga för mig.

Vad ska du göra på julafton i år, efter att du varit på Unga Station?
– Jag ska träffa en kompis. Men det blir ett lugnt firande – på juldagen ska jag åka till Thailand.

Tror du att ni 80-talister kommer att fira era jular friare än tidigare generationer?
– Kanske tills vi närmar oss 40 och skaffar familj. Mellan 20 och 30 är det många som gör precis vad de vill, gärna i korta perioder. De byter jobb och bostad ofta och lever ett ganska rotlöst liv. Men när folk börjar få barn, då undrar jag … jag tror att det handlar om hur man själv haft det under uppväxten. Julen är ju mycket för barnens skull.

Prylarna, samhället, trenderna – läs mer om 80-talisterna här.

SÅ VAR JULEN PÅ 1980-TALET

Sony Walkman freestyle kassettspelare finns med på många barns önskelista under 1980-talet. Bilden är tagen 1986. Foto: Lennart Jonasson.

Sony Walkman freestyle kassettspelare finns med på många barns önskelista under 1980-talet. Bilden är tagen 1986. Foto: Lennart Jonasson.

Stereoradio med inbyggd kassettbandspelare, en så kallad "Bergsprängare" av märket JVC. Från 1981. Foto: Peter Knopp.

Stereoradio med inbyggd kassettbandspelare, en så kallad "Bergsprängare" av märket JVC. Från 1981. Foto: Peter Knopp.

Videoformatet Betamax lanserades i mitten av 1970-talet, men fick ett mindre uppsving i Sverige först under 1980-talet – för att sedan förlora "videokriget" mot VHS-formatet.

Videoformatet Betamax lanserades i mitten av 1970-talet, men fick ett mindre uppsving i Sverige först under 1980-talet – för att sedan förlora "videokriget" mot VHS-formatet.

Pojkar som åker snowracer, vintern 1986. Foto: Thor Lindgren.

Pojkar som åker snowracer, vintern 1986. Foto: Thor Lindgren.

En smurf smurfar gitarr medan de andra smurferna smurfar på. Det var många som smurfade Smurfar i julklapp under 1980-talet. Smurf.

En smurf smurfar gitarr medan de andra smurferna smurfar på. Det var många som smurfade Smurfar i julklapp under 1980-talet. Smurf.

"Slime" - en av det sena 80-talets storsäljare. Kladdade och samlade damm. Foto: Sara Ringström.

"Slime" - en av det sena 80-talets storsäljare. Kladdade och samlade damm. Foto: Sara Ringström.

Julkalender 1987 var den tecknade "Marias barn" – stillbilder med bibelberättelser. Utskälld, givetvis. Foto: Ulf Hägglund.

Julkalender 1987 var den tecknade "Marias barn" – stillbilder med bibelberättelser. Utskälld, givetvis. Foto: Ulf Hägglund.

Julkalendern 1988. "Liv i luckan".  Foto: Sten Lövstrand.

Julkalendern 1988. "Liv i luckan". Foto: Sten Lövstrand.

Kåldockan och katten Gustaf, två välkända 80-tals ikoner. Kåldockorna ansågs vara unika eftersom ingen var lik den andra, de hade alla olika ögonfärg, ansiktsdrag, hårfärg och klädsel. Med köpet fick ägaren ett adoptionsbevis.  Foto: Marie Hedberg.

Kåldockan och katten Gustaf, två välkända 80-tals ikoner. Kåldockorna ansågs vara unika eftersom ingen var lik den andra, de hade alla olika ögonfärg, ansiktsdrag, hårfärg och klädsel. Med köpet fick ägaren ett adoptionsbevis. Foto: Marie Hedberg.

Under 1980-talet lanseras plastgranen för första gången. Här syns flera i olika storlekar och prisklasser. Foto: Jerry Windahl.

Under 1980-talet lanseras plastgranen för första gången. Här syns flera i olika storlekar och prisklasser. Foto: Jerry Windahl.

"Barnens ö" av Kay Pollak, har biopremiär julen 1980, och blir genast en kassasuccé. Foto: Svensk filmindustri.

"Barnens ö" av Kay Pollak, har biopremiär julen 1980, och blir genast en kassasuccé. Foto: Svensk filmindustri.

Insnöat. Julen 1981 var en av 1900-talets snörikaste. Här är K4 i Arvidsjaur. Foto: Thor Lindgren.

Insnöat. Julen 1981 var en av 1900-talets snörikaste. Här är K4 i Arvidsjaur. Foto: Thor Lindgren.

Albert och Herberts jul, julkalendern 1982. Sten-Åke Cederhök, Thomas von Brömssen och Arne Augustsson. Foto: Rolf Grafström.

Albert och Herberts jul, julkalendern 1982. Sten-Åke Cederhök, Thomas von Brömssen och Arne Augustsson. Foto: Rolf Grafström.

Julkalendern 1980. Det blir jul på Möllegården. Lasse Pöysti och Mona Lundgren syns på bilden. Foto: Göran Strandberg.

Julkalendern 1980. Det blir jul på Möllegården. Lasse Pöysti och Mona Lundgren syns på bilden. Foto: Göran Strandberg.

Julbordet utökas med prinskorvar – för barnens skull.

Julbordet utökas med prinskorvar – för barnens skull.

Rubiks kub var en av 1980-talets storsäljare. Foto: Stefan Mattsson.

Rubiks kub var en av 1980-talets storsäljare. Foto: Stefan Mattsson.

Staffan och Bengt, julkalendern 1984.  Foto: Tomas Lindgren.

Staffan och Bengt, julkalendern 1984. Foto: Tomas Lindgren.

Stockholm, julen 1981. Foto: Bosse Johansson.

Stockholm, julen 1981. Foto: Bosse Johansson.

1980-talets jular handlar om glitter, glamour och om tekniska prylar. Granen pryds inte längre enbart av kulor i traditionella julfärger. Nu hänger svenskarna upp både hjärtan och kottar i granen – gärna i färgerna rosa, orange och lila.

I jultider på 1980-talet
1980: Kay Pollaks film Barnens ö, efter P. C. Jersilds roman med samma namn, har svensk premiär.

1984: Band Aid bildas och släpper låten ”Do they know it’s christmas?”. Intäkterna går till det då svältdrabbade Etiopien.

1989: Revolution har utbrutit i Rumänien, där presidentparet Nicolae och Elena Ceaușescu avrättas.

Många investerar i det allra senaste: en plastgran, och prinskorv blir ett populärt inslag på julbordet. Bakgrunden är att flera restauranger har börjat barnanpassa sina julbord, vilket smittar av sig i hemmen. I Husmoderns köksalmanacka nämns prinskorven som ett naturligt inslag på julbordet för första gången så sent som 1985.

Samtidigt som decenniet kännetecknas av plastig lyx lever en del av 1970-talets svårmod kvar. I princip alla affärer håller stängt under julafton, likaså Systembolaget som öppnar först den 28 december.

Uppesittarkvällar blir allt mer populära även om 1980-talet börjar lite trist – med att SVT visar ”Konstalmanackan” med Lennart Swahn.

Populära julklappar
dataspel, commodore 64
Cd-skivor, hemdatorn Commodore 64, videobandspelare, Sony walkman, ljudbrev, luktisar (klistermärken med doft), Nintendospel (Donkey kong), Slime, Rubiks kub, bergssprängare, Snowracer, ET-figurer, Smurfar, Super Mario-spel, sällskapsspelet Trivial pursuit, benvärmare, Bagheera-overall, Kåldocka, Date-parfym, prenumeration på kassetter från Mr Music, våffeltång.

1987:s hetaste julklapp är silkiga spetstrosor. ”Leopardmönstrat, rysh pysh och syndigt ska det vara”, skriver Aftonbladet dagarna innan jul. Enligt Svensk handel slår konsumtionen samma år alla tidigare rekord och det ska dröja fram till 1999 innan svenskarna shoppar loss på samma sätt igen.

vinter och snö i stockholm. mycket snö på gatorna i stockholm och en ung man passar på att åka skidor på östgötagatan på söder. skidåkning vinter och snö i stockholm. mycket snö på gatorna i stockholm och en ung man passar på att åka skidor på östgötagatan på söder. skidåkning
Gott om snö på Stockholms gator julen 1981. Foto: Pea Björklund.
Julvädret

1981 var 1900-talets i särklass vitaste jul med gott om snö i hela landet. Lund har 23 centimeter, Stockholm 29 centimeter och Haparanda 50 centimeter snö.

Julkalendrar

1980 Det blir jul på Möllegården
1981 Stjärnhuset
1982 Albert och Herberts jul
1983 Lille Luj och Änglaljus i Strumpornas hus
1984 Julstrul med Staffan och Bengt
1985 Trolltider
1986 Julpussar och stjärnsmällar
1987 Marias barn
1988 Liv i luckan med julkalendern
1989 Ture Sventon privatdetektiv

Årets julklapp

Sedan 1988 delar HUI Research ut årets julklapp. Julklappen ska vara en aktuell produkt som tros kunna sälja bra och även anses vara tidstypisk. Den första årets julklapp någonsin blev bakmaskinen (1988) och året därpå videokameran.

Vi tittar på Bingolotto och önskar oss ett internetpaket i julklapp

”Det blir nog något att hålla sig fast vid”


90-TALISTERNA
MAJA JOHANSSON & NÅMI LINDROTH

STOCKHOLM. Julen ska firas med familjen och att pynta är mysigt.
Det tycker 90-talisterna Nåmi Lindroth och Maja Johansson.
– Men Kalle Anka är fett tråkigt. Jag kollar bara ibland, det är ju samma sak varje år, säger Nåmi.

Det här är Nåmi och Maja
Namn: Nåmi Lindroth och Maja Johansson
Födda 1998
Gör: Studerar sista året på gymnasiet
Bor: I Stockholm

90-talisterna kallas för generation ordning och anses vara lika konservativa som 30-talisterna. Kompisarna Nåmi och Maja kan till viss del känna igen sig i beskrivningen. Ingen av dem kan tänka sig en jul utan närmsta familjen.

Nåmi berättar:
– Min mamma är född på 70-talet och kommer från en radikal vänsterfamilj. På hennes tid sket man lite i julen, därför har blivit viktigt för henne att ge mig och mina syskon ordentliga jular. Och det tycker jag är mysigt.

Nåmi under en av barndomens jular.

Men familjen behöver inte nödvändigtvis betyda kärnfamiljen. På den punkten är Nåmi bestämd:

– Mina syskon, min mamma och hennes kompisar är min familj. Jag vill helst av allt vara hemma på julafton men kan även tänka mig att fira med nära vänner.

Maja firar också helst traditionell jul med mamma, pappa och syskon. Men eftersom familjen är vegetarianer består julmaten av paj, hemgjord sill och asiatisk plockmat. Och för henne är det viktigt att alla hjälps åt med förberedelserna.

till min generation. 90-talisterna nŒmi lindroth och maja johansson berŠttar om hur de vill  fira jul.  foto : bjoli : till min generation. 90-talisterna nŒmi lindroth (svartklŠdd) och maja johansson ( vit t-shirt) berŠttar om hur de vill 
fira jul. maja nŠr hon Šr liten obs!!! foto privat till min generation. 90-talisterna nŒmi lindroth och maja johansson berŠttar om hur de vill  fira jul.  foto : bjoli : till min generation. 90-talisterna nŒmi lindroth (svartklŠdd) och maja johansson ( vit t-shirt) berŠttar om hur de vill 
fira jul. maja nŠr hon Šr liten obs!!! foto privat
Maja som barn. Foto: Privat.

– Att vara tillsammans och göra saker ihop är det jag gillar med julafton, säger Maja.

Att titta på Kalle Anka är inget som förknippas med en riktig jul för 90-talister. Maja och Nåmi är inga undantag, ingen av dem är speciellt road av programmet, som ”ju är samma sak” varje år. Att deras föräldrageneration älskade Kalle och till viss del fortfarande gör det kan de däremot förstå. ”För då fanns det ju inget annat tecknat att kolla på”.

Däremot tycker de att julkalendern är en viktig tradition – ett år hade Maja fem stycken men nu när hon är 18 nöjer hon sig med en chokladkalender.

Varför tror ni att traditioner är så viktiga för er generation?
– Det är så oroligt i omvärlden så jag tror att det blir nog något att hålla sig fast vid, säger Maja och fortsätter:
– Jag vet att familjen är viktig för många 90-talister. Jag känner flera som redan har börjat prata om att de vill ha barn men som tänker att världen är en för dålig plats att leva på. Och att de kanske inte vågar.

vi5 foto : bjoli : till min generation. 90-talisterna nŒmi lindroth (svartklŠdd) och maja johansson ( vit t-shirt) berŠttar om hur de vill  fira jul. vi5 foto : bjoli : till min generation. 90-talisterna nŒmi lindroth (svartklŠdd) och maja johansson ( vit t-shirt) berŠttar om hur de vill  fira jul.
"Att vara tillsammans och göra saker ihop är det jag gillar med julafton", säger Maja. Foto: Björn Lindahl.

Nåmi:
– Det jag tror är typiskt för oss 90-talister, förutom att familjen är viktig, är att vi tycker att samhället är orättvist. Vi vill att världen ska bli en bättre plats för alla. Sen är det många som är stressade, jag tror att vi lever under en annan press än äldre personer.

När Nåmi och Maja funderar på hur de vill fira sina jular framöver säger bägge att de vill fortsätta fira med sina familjer.

– Julen är en högtid vi tycker om, men även om vi vill umgås med familjen så är det viktigt att tänka på att alla inte firar som vi gör, oavsett om det är ett val eller inte, säger Maja.

Åsa Passanisi

Prylarna, samhället, trenderna – läs mer om 90-talisterna här.

SÅ VAR JULEN PÅ 1990-TALET

1991 gjorde adventskalendern stor succé - det var dags för "Sunes jul". Foto: SVT

1991 gjorde adventskalendern stor succé - det var dags för "Sunes jul". Foto: SVT

1991 skakades mellandagarna av Gottrörakraschen när ett Sasplan störtade. Alla passagerare överlevde. Foto: Börje Thuresson.

1991 skakades mellandagarna av Gottrörakraschen när ett Sasplan störtade. Alla passagerare överlevde. Foto: Börje Thuresson.

1992 hade Klas Möllberg hand om julkalendern, som hette "Klasses julkalender". Foto: SVT

1992 hade Klas Möllberg hand om julkalendern, som hette "Klasses julkalender". Foto: SVT

1997 låg det inslagna internetpaket under många granar.

1997 låg det inslagna internetpaket under många granar.

Under 1990-talet var mobiltelefon en riktigt lyxig julklapp. I denna modell - från 1994 - fanns dessutom telefax och en liten dator.

Under 1990-talet var mobiltelefon en riktigt lyxig julklapp. I denna modell - från 1994 - fanns dessutom telefax och en liten dator.

MP3-spelare började sitt intåg på marknaden under 1990-talet.

MP3-spelare började sitt intåg på marknaden under 1990-talet.

Tv-spelet var fortsatt populärt under 1990-talet. Här spelas det på ett Super nintendo, som släpptes 1990.

Tv-spelet var fortsatt populärt under 1990-talet. Här spelas det på ett Super nintendo, som släpptes 1990.

Wokpannan utsågs till Årets julklapp 1990 och spreds snabbt i de svenska köken. Paprikor följde vanligtvis inte med. Foto: Jessica Gow.

Wokpannan utsågs till Årets julklapp 1990 och spreds snabbt i de svenska köken. Paprikor följde vanligtvis inte med. Foto: Jessica Gow.

Tamagotchin, det lilla elektroniska husdjuret, dök upp i många paket och blev en besatthet hos sina ägare. Foto: Lars Rosengren.

Tamagotchin, det lilla elektroniska husdjuret, dök upp i många paket och blev en besatthet hos sina ägare. Foto: Lars Rosengren.

Många barn drömde om ett hårt paket med dataspel under 1990-talet. Här spelas NHL 99. Foto: Kai Rehn.

Många barn drömde om ett hårt paket med dataspel under 1990-talet. Här spelas NHL 99. Foto: Kai Rehn.

Den svenska hiphopgruppen Just D sjunger in 1990-talets jular med hiten ”Juligen” där de driver med det överdrivna i julfirandet.

I jultider på 1990-talet
27 december 1991: Gottrörakraschen. Alla 129 överlever när ett plan kraschlandar i Gottröra 15 km från Arlanda.

1996: ”Svensson, Svensson” dyker upp med sitt julfirande i SVT och blir direkt en tradition.

1997: Alexandra Pascalidou hotas av rasister inför att hon ska leda Uppesittarkvällen i SVT.
Det blir skandal när politikerna i skånska Bjuv dels äter gratis julbord – dels får arvode under tiden.
På biotoppen vid jul 1997 ligger James Bondfilmen ”Tomorrow never dies” i topp.

Något händer faktiskt, för att bryta med det glammiga och pengafixerade 1980-talet. Miljömedvetenheten blir större, och därmed också längtan efter det autentiska. Från att det varit lyx att kunna unna sig en del färdigköpt julmat och exklusiva köpejulklappar så får det ”äkta” högre status: Att lägga in sillen själv, göra julskinka och handla lokala produkter blir trendigt. En och annan vegetarian höjer rösten mot köttfrosseriet, och i tidningarnas recept för nya rätter dyker det upp ingefära, koriander och linser.

Den ambitiöse stickar en halsduk eller vantar som julklapp i stället för att köpa.
Aftonbladet startar en julkampanj för att utbilda minhundar och rapporterar om att Drottning Silvia äter jullunch med alkoholister och uteliggare i Norge. I media diskuteras att ensamheten kan bli stor vid jul, och Aftonbladet står till tjänst med jourtelefon för olyckliga under julen.

På pyntfronten smyger sig vitt, silvrigt och mer stilrent pynt smyger sig in bland de glittrigt röda och färggranna julsakerna i slutet av decenniet. Ljusslingorna börjar dyka upp.
Samtidigt börjar plastgranen – som började dyka upp på 1980-talet – bli allt mer accepterad.
Men så klart är den stora trenden att fortsätta precis som förut … jultraditioner är ju ändå jultraditioner.

Populära julklappar
mp3-spelare. mp3.
Tamagotchi, Nirvana-t-shirt, mobiltelefon, Mario Kart, My Little Pony, resor – det börjar bli ok att lämna landet över jul, eltandborste, minileksaker (som Polly Pocket och Star Castle), internetpaket, Spice Girls-CD, kromad brödrost, Bananer i Pyjamas-prylar, MP3-spelare, Garbage Pail Kids, cd-romspel.

De första stegen mot e-handel tas, den nya tekniken har tagit svenskarna med storm. Över huvud taget är ny teknik trenden när det julklappar under decenniets andra halva: mobiltelefoner och internetpaket är önskeklapparna.

Kalle Ankas julafton har sänts i SVT över 30 år, men svenskarna verkar aldrig tröttna: 1995–1999 blir det årets mest sedda program. 1997 har programmet hela 4 320 000 tittare.
Uppesittarkvällarna i tv blir ett speciellt fenomen nu när det finns fler kanaler än SVT. Bland annat konkurrerar Leif ”Loket” Olsson med Bingolotto mot Peter Harryson i ”Så ska det låta”.
Arne Weise firar jubileum som julvärd: 25 år 1997.

Julkalendrar under 1990-talet

1990 Kurt Olssons julkalender
1991 Sunes jul
1992 Klasses julkalender
1993 Tomtemaskinen
1994 Håll huvet kallt
1995 Jul i Kapernaum
1996 Mysteriet på Greveholm
1997 Pelle Svanslös
1998 När karusellerna sover
1999 Julens hjältar

Årets julklapp, enligt Handelns Utredningsinstitut

1990 Woken
1991 CD-spelaren
1992 TV-spelet
1993 En doft (parfym)
1994 Mobiltelefonen
1995 CD-skivan
1996 Internetpaketet
1997 Det elektroniska husdjuret
1998 Dataspelet
1999 Boken